Mevzuat ve yetkili eğitim günümüzde son derece popülerdir. Hukukçular ne kadar kazanıyor? Mevzuatı incelemek mantıklı mı? Bunlar düzenli olarak aldığımız sorular. Barolar Birliği’nde bir avukat için ilan verdiğimizde, elde ettiğimiz özgeçmişlerin mühendis, polis, akademisyen olan kişileri içerdiğini görebilirsiniz. Çok farklı {niteliklere} sahip bireylerin hukukçuya dönüşmesi gerekiyor. CV’leri incelediğimde, matematik eğitmeni olan bir arkadaşımı gördüğümde çok şaşırdım. Gelecek vaat eden kariyerlerden biri olan bir bilgisayar bilimcisi bana bir CV gönderdiğinde, tamam dedim. Şimdi bu sorunu çözmenin zamanı geldi. Avukat olmak isteyen herkese, arzuları ile gerçekler arasında bir boşluk olduğunu söylemem gerekiyor.

Daha sonra, hukuk okuyan arkadaşlarım bana “hukukçular çok zengin” veya “hukukçuların güvenceli işleri var” gibi çözümler sundular. Hukuk fakültesi mezunları devletin hemen hemen her kademesinde çalışabilirler. Mevzuat okuyan ya da hukukçu olan kişilerin asla işsiz kalmayacağına dair genel bir algı var. Her üç gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde, çoğu kişi avukat olmayı altın bir bilezik olarak görüyor ve hukuk fakültelerine kaydoluyor. Bakalım altın hala orada mı yoksa rengi değişti mi?

Mevzuat öğrenmeye değer mi?

Avukat olmanın bedeli hakkında konuşarak başlayalım. Bir avukata dönüşmek için YKS’ye girmelisiniz. Aslında istisnalar da var. Adalet savaşçıları buna bir örnektir. Adalet savaşçıları nedir? Bir metodolojisi olduğunu duydum. İki yıl boyunca adalet eğitimi alıyorsunuz. Açık eğitim bile mümkün. Mevzuattan işletmeye geçmek için dikey bir sınava giriyorsunuz. Oh, güzel. Bu adamlar adalet savaşçıları. Arkadaşım bir devlet üniversitesinden MBA aldı, eşiğin bir seviye üstünde. Bir yıl sonra ana dalını işletmeden mevzuata çevirdi. YKS’ye bir cevap bulamazsanız, yine de sağlam mevzuat sınavına girebilirsiniz.

Örnek olarak mevzuatı incelemeye karar verdiniz. Mevzuat üniversitesi ne kadar sürüyor? 4 yıl. Tipik olarak amaç bu sistemi 5 yıla çıkarmaktır. En az 4 yıl boyunca YKS’ye çalıştığınız kadar YKS’ye çalışmanız en iyisidir. Neden böyle? Ülkemizdeki yetkili eğitim tamamen ezberle ilgilidir! İnternetten saniyeler içinde ulaşabileceğiniz verileri ezberlemek için 4 uzun yıl harcıyorsunuz. İngilizler de Hindistan’ı sömürgeleştirdikten sonra aynı şeyi yaptılar. Üniversite öğrencileri, özgürlük ve bağımsızlığı ihmal edebilmeleri için logaritma kuralını ezberlemek zorunda bırakıldı. İngilizlerin sömürgecilikte yaptığını biz eğitim adı altında yapıyoruz. Eğitim sistemimiz neredeyse tamamen ezbere dayalı. Ancak mevzuat bunun en tepesinde yer alıyor.

Mevzuat okulu bittiğine göre sorun çözüldü mü? Elbette çözüldü. bundan 4 yıl sonra, bu yıl hukuk fakültesine başlayanlar avukatlık mesleği için kapı sınavına girmek zorunda. Hukuk fakültesi sınavının YKS kadar zor olabileceğini söyleyebiliriz.

Stajyer hukukçuların maaşları

Mevzuat araştırmanızı tamamlamış olabilirsiniz. Sınavınızı geçtiniz. Stajınız başlıyor. Karma avukatlık uzmanlığı köleliğe benziyor. Bir stajyer için yer bulmak zor. Neden böyle? Uzmanlık önemlidir. Beni yanlış anlamayın. Hukuk fakültesinden yeni mezun olmuş bir kişi staj için uzmanlık ister. Hukuk fakültesi öğrencilerinin ezici çoğunluğu hukuk şirketlerinde istihdam ediliyor. Bir staj yeri bulmak için ne yapmalısınız? Bir stajyer avukatın genel maaşı nedir? 1500 TL. Bu düşük ücrete, ayak işlerinde çalışarak yorucu bir yıl geçiriyorsunuz. Staj yaptığım dönemde Uyap yaygın olarak kullanılmıyordu. Ben postacı gibi mahkemelere dilekçe gönderiyordum. Her gün Çağlayan’dan Bakırköy’e, Kartal’a kadar İstanbul’u turlardım. Hey, ne güzel eski günlerdi.

Yepyeni hukukçular için ortak ücret nedir?

Örnek olarak hepsini bitirdiniz. YKS’yi kazandınız ve 4 yıl boyunca hukuk okudunuz. Ayrıca yetkili meslekler için kapı sınavını da geçtiniz. Stajınızı bitirdikten sonra yepyeni bir avukat olarak mesleğinize başladınız. Yeni bir avukatın ne kadar kazandığını öğrendiniz mi? 3000 TL. Tüm bu faturalara rağmen aldığınız ücret asgari ücretin çok az üzerinde.

Hukukçular genel olarak ne kadar kazanıyor?

Avukat Maaşları

Kendi işyerleri olan hukukçuların kazançlarını ölçmek zordur. Ne daha yüksek ne de daha düşük bir sınırlama vardır. Barolar Birliği’nin ücret çizelgesi, hukukçuların dava başına ne kazandıklarına dair bir model ortaya koymaktadır. Bu, tipik avukatlık ücretidir. Ücret yapısı ayrıca bir boşanma avukatı veya bir iş avukatı istihdam edip etmemenize bağlı olarak değişir.

Yasamada hedefler ve yaşamlar

Tüm farklı ürünler ve şirketler gibi, hukuk uzmanlarının değeri de tedarik arttıkça azaldı. Hukukçuların çeşitliliği her geçen gün durdurulamaz bir şekilde artıyor. Her ilde bir üniversite kurulmasına yönelik pazarlama kampanyası başlangıçta yapıcı bir faktördü, ancak ciddi zarar verici sonuçları oldu. Özellikle de hukuk fakültesi mezunları için. Her üniversite, hiçbir donanım olmadan kolayca açılabildiği için bir hukuk fakültesi ekledi.

Şu anda 135 hukuk fakültesi var. Ben 2005 yılında hukuk fakültesinde öğrenciydim ve sadece 31 tane vardı. Şimdi bu sayı dört kattan fazla arttı. Hukuk fakültesi kontenjanlarındaki artış da kayda değer. 2013 yılında 81.000 olan hukukçu sayısı şu anda 150.000’in üzerine çıkmış durumda. Bu nedenle hukukçuların sayısı 7 yıl içinde iki katına çıkmıştır. 2013 yılında hukuk fakültesine girenler araştırmalarını tamamlayacakları için 2024 yılına kadar hukukçuların sayısının iki katına çıkması beklenmektedir.

Hukukçuların çeşitliliği arttığı için avukat olmanın değeri azaldı. Hayal ile yaşam arasındaki uçurum her geçen gün genişliyor. Avukat olup zengin olmayı, Mercedes sürmeyi ya da Chanel çanta taşımayı hayal etmeyin.

Zengin hukukçular olduğunu mu sanıyorsunuz? Çok sayıda zengin hukukçu var. Kayıtlarda bazı hukukçular var. İstanbul Barosu Başkanı’na göre, 50 hukuk şirketi, hukukçular tarafından elde edilen gelirin ’’sini paylaşıyor. Farklı bir ifadeyle, hemen hemen her meslekte olduğu gibi, hukukta da dağılımda büyük bir adaletsizlik var. Eğer bu 50 işyerinden birinde avukat olma potansiyeline sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak beklentiler iyi görünmüyor.

Avukat olma isteğinizi ya da bu mesleğe olan tutkunuzu kırmak gibi bir niyetim yok. Yoksa var mı? Taş mı yemeliyiz? Her yıl 20.000 hukukçu geride kaldığında ne olacak? Sokaklarda dilekçeler mi dağıtmalıyız?

Mevzuat öğrenmenin ve bir avukata dönüşmenin sayısız faydası vardır

Bir avukatın parasal durumu zaman içinde iyileşebilir. Faturaları ödedikten ve engellerin üstesinden geldikten sonra, muhtemelen fena olmayan bir gelire sahip olabilirsiniz. Haklarınızı bilmek ve başkalarının bunları elde etmesine yardımcı olmak iyidir.

Eğer bir hukuk öğrencisi olmayı seveceğinizi düşünüyorsanız ve bu ilgi duyduğunuz bir şeyse, o zaman size mevzuatı incelemenizi tavsiye edebilirim. Bir iş bulacağınızı veya hukukçuların yüksek maaşları olduğunu düşündüğünüz için bu yola giriyorsanız, o zaman bunu savunmayabilirim. Tahmini gelir, ödeyeceğinizle karşılaştırıldığında çok düşük olabilir. Başka bir meslekte iş bulamıyorsanız avukat olmaya değmez. İşsizliğin ABD’de çok büyük bir sorun olduğu bir sır değil. Ne kadar sertifikalı olursanız olun, bir iş bulmak hiç de kolay değil. Ancak mevzuatta da benzer bir durum söz konusu. YKS, staj ve YKS ile birlikte 6 yıllık yoğun emeğinizi seçtiğiniz mesleğe adamanız durumunda daha yüksek sonuçlar elde edeceksiniz.