Başkalarıyla konuşurken ve kendinizi tanıtırken, insanlar önce ilk ve son kimliklerini söylerler. Herkesin kendi kimliğini söyleyebilmesi ve kimliğinin bir parçası olarak gururla kullanabilmesi gerekir. Anne ve babalar çok düşünmeden ya da ne yaptıklarını anlamadan isim seçebilirler. Bu, olumsuz önerilerle sonuçlanacak ve birçok insan için hayatı zorlaştıracaktır. Sahne dünyasında birçok sanatçı, gerçek kimlikleriyle tanınmaktan kaçınmak için ilk veya son kimliklerini değiştirmiştir. İsimlerin insanlar üzerinde mükemmel bir etkisi vardır. Bununla birlikte, bir ünün değiştirilmesi yalnızca kimliğin değiştirilmesi için gerekçe haklı ise gerçekleştirilebilir.
İsim Değişikliği Davası için Gerekçeler
Yüksek Mahkeme kararları, açıkça kabul edilmediği için, basit bir tetikleyicinin yetkili gerekçesini çıkarmak için kullanılabilir. Bazı örnekler
- Birinin kimliğinin gülünç olması komiktir
- Sağlıksız durumlar veya suçlularla ilgili isimler
- Toplumun etik gerekliliklerini ihlal eden isimler
- Kimlik kartınızdaki kimlik, sizi tanımlamak için kullanılabilecek tek kimlik değildir.
- Telaffuz etmesi zordur.
Bunlar, itibar değişikliği davası açmak için tek nedenlerdir. Yargıtay Seçici Kurulu, basit tetikleme fikrini açıklamak için bu örnekleri kullanmaktadır. Bunu takiben, bir kişi ayrıca tercih etmediği için kimliğini keyfi olarak değiştirebilir. Mevcut bir kimliğe ikinci bir kimlik eklenebilir. Birden fazla kimlik kullandığınızda, bir kimlik için dava açmanız da mümkündür.
Soyadı Değişikliği Davası
Soyadını değiştirmek isteyen bir kişi ayrıca gerekçe de ister. Mahkeme heyeti, soyadını değiştirmek isteyen kişinin gerekçesi yoksa talebi reddedecektir. Mükemmel gerekçelerin bazı örnekleri şunlardır:
- İnanç değişikliği
- Mesleğinize zarar verebilecek bir üne sahip olmak iyi bir öneri değildir. Örneğin, bir avukatın nihai kimliği “Güvenilmez “dir.
- Alay edilmek, olumsuz çağrışımlara sahip olmak
- Ülke çapındaki gelenek, görenek ve adetlerle bağdaşmayan
- Davacının babasıyla arasında özel bir bağ ya da maneviyat duygusu bulunmamaktadır.
Haklı nedenler genellikle kısıtlı değildir. Bu gibi durumlarda, mahkeme heyeti soyadı değişikliği için meşru bir neden olduğunu kabul edebilir.
Soyadımı değiştirmek mümkün mü?
İkametgâh Hizmetleri Yönetmeliği’nin 11. Maddesi, 24/12/2022 tarihine kadar sadece belirli nedenlerle kimlik ve soyadı değişikliğine izin vermektedir.
- Tipografik ve baskı hataları
- Kimlik veya soyadının genel ahlaka aykırı olması
- Seçtiğiniz kimlik veya soyadı çok saçma
- Bir işyerinin veya rütbenin soyadı, bir kabilenin, uluslararası ırkın, ulusun veya klanın kimliği olabilir.
Bu durumların herhangi birinde, yerel Nüfus Müdürlüğü’ne itibar düzeltmesi için başvurabilirsiniz. Bu durumlar dışında, bireysel kimliğinizi değiştirmek mümkün değildir. Mahkeme kararı olmadan yeni kimliklere isim eklemek mümkün değildir.
E-devlet üzerinden kimliğimi değiştirebilir miyim?
Boşandıysanız veya evlendiyseniz kimliğinizi değiştirebilirsiniz.
- Soyadı olarak eski kimliğini ve kocasının kimliğini kullanacaktır.
- Eski soyadını ve yalnızca kocasının soyadını kullanacaktır.
- Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin verilirse, eski soyadını ve eşinin soyadını birlikte kullanacaktır.
- Partner yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanabilir.
Yeni yürümeye başlayan bir çocuğun kimliğini değiştirmek mümkün mü?
Velayeti elinde bulunduran anne veya baba dava açarak bebeğinin kimliğini değiştirebilir. Her iki anne ve baba da evlilik boyunca çocuğun velayetine sahiptir. Bu durumda, birçok anne ve babadan birinin tek başına dava açması mümkün değildir. Boşanmadan sonra, velayete sahip olan anne veya baba, çocuğun kimliğini değiştirmek için dava açabilir. Belirli koşullar yerine getirilirse bebeklerin isimleri bile değiştirilebilir. Yazımızda babalık veya boşanma davaları ile ilgili detaylara yer verilecektir.
Kimlik değişikliği mahkemesi, davadaki yetkili ve onaylanmış mahkeme heyetidir.
Davacının ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde itibar değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Mahkeme heyeti kimliğin değiştirilmesi gerektiğine karar verirse, kimlik kartı da değiştirilebilir.
İtibar değişikliği davası için bir zaman kısıtlaması var mı?
İtibar değişikliği davası açmak için zaman kısıtlaması diye bir şey yoktur. Davayı açan belirli bir kişi için zaman aşımı veya sınırlama aralığı diye bir şey yoktur.
İtibar değişikliği davası ile nüfus kaydı düzeltme davası arasındaki fark nedir?
Nüfus kayıt davasında, davacının nüfus kayıtlarındaki hatalı verileri düzeltmesi gerekmektedir. Unvan değişikliği ve soyadı durumları tamamen farklıdır. Yalnızca kimlik ve soyadı talep edilir.
Ünvan ve soyadı değişikliği ne kadar tutar?
2020’de açılan bir itibar değişikliği davasında, davanın mezuniyeti için tam 366,60 Tl ödenecektir. Bu harç ve bedellerden oluşmaktadır. Dava ilan aşamasına geldiğinde ise muhtemelen medyan 100 TL ödenecektir. Bu nedenle, kimlik değiştirme fiyatlarının 466,60 Türk Lirası olduğunu söyleyeceğiz. Kimlik değişikliği davalarında avukatlık ücretleri genellikle 3000 ila 5000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Dijital tasnif sistemini kullanan avukatlar, avukatlık ücretini ve dava masraflarını 9 taksite bölebilirler.
Bir isim değişikliği davası ne kadar sürer?
Adalet Bakanlığı, bir itibar değişikliği davası için 255 günlük bir hedef belirlemiştir. Doğru bir şekilde uygulanırsa dava çok daha kısa bir sürede sonuçlanabilir.
Avukat olmadan itibar değişikliği davası açabilir miyim?
Herhangi bir hukuk davasının bir avukat tarafından yürütülmesi zorunlu değildir. Bu seçenek genellikle olumlu sonuçlar vermez. Usul hatalarından kaynaklanan birçok dava kaybedilmektedir. Davanızın etkili bir şekilde ele alındığından emin olmak için bir itibar değişikliği avukatından yetkili yardım almanızı öneririz.