İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay davalarının sonuçlandırılması için gereken süre birçok farklı faktör tarafından belirlenir. Bu standartlar şunları içerir
- Mahkeme salonu iş yükü
- Yargıçlar duruşma temposunu vurguluyor
- Çalışanlar işlerinde özenli ve disiplinli olmalıdır.
- Bir profesyonel tarafından hızlı ve yetkili bir rapor hazırlanması
- Posta memurları sizi derhal ve kesin olarak bilgilendirmelidir.
- Kurumlardan gelen soruların yanıtlanması
- Dinlemenin tanıkların huzurunda yapılması gerekir
- Duruşmaları, ara seçimleri ve farklı işlemleri etkin bir şekilde gözlemleyen hukuk uzmanları.
- Tüketici, şirketler için ödeme yapmalı ve tüm zorunlu bilgileri zamanında sağlamalıdır.
Öncelikle bu standartlara ve diğerlerine dayanarak bir davanın süresini önceden tahmin etmek mümkün değildir. Bazı standartlar yöntemi hızlandırabilirken, diğerleri davayı gereksiz yere uzatabilir. Adalet Bakanlığı 2019 yılı için en son istatistikleri yayınladı. Ayrıca tipik dava sürelerine de karar verildi. Mahkemelerin iş yükünün her yıl arttığını göz önünde bulundurarak, bu bilgiyi 2020 yılında davaların ne kadar uzayacağını tahmin etmek için kullanacağız.
Cazibe nedir?
Cazibe, bir mahkeme kararının hem usul hem de esas bakımından mevzuata uygun olmadığı durumlarda uygulanan yetkili bir işlemdir. İstinaf, mahkeme heyetinin kararının yasallığını yeniden inceleyecek ve uyuşmazlık hakkında yepyeni bir karar verecektir.
Cazibe Merkezi Mahkemesi nedir?
Bölgesel bir istinaf mahkemesi olan Cazibe Mahkemesi, her iki sosyal tarafın talebi üzerine ilk derece mahkemelerinin kararlarını inceler. Mahkemeler kurulmadan önce, yerel mahkeme kararları temyiz edilebilirdi. İstinaf mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde faaliyete geçtiğinden, ilk olarak Bölge Adliye Mahkemelerine başvurmak gerekli hale gelmiştir. Yargıtay’ın iş yükünü azaltmayı amaçlayan bu uygulama, ne yazık ki çoğu davanın daha uzun sürmesine neden oldu.
Dava açma süresi ne kadar?
Hukuk davalarında, kararı temyiz etmek için iki haftanız vardır. Hapishane tashih süresi: Dinleme sırasında mevcut olan olaylar için kararın açıklandığı tarihten itibaren 7 gün.Tashih süresi, olaylar mevcut olmadan karar verildiğinde başlar. İdari yargılamadahak düşürücü süre, kararıntebliğindenitibaren30takvimgünüdür. Dava açma süresi 30 gündür.
Çekişme Mahkemesi ne kadar sürer?
Temyiz başvurularının birçoğu bölge adliye mahkemelerine yapılmaktadır. 2019 yılında bölge adliye mahkemeleri tarafından temyiz için harcanan tipik süre açıklanmamıştır. 2019 yılında karara bağlanan dava sayısı 770.000’dir. Bir önceki yıldan devreden ve bölge adliye mahkemeleri tarafından alınan dava sayısı ise 1,5 milyondur. Tahminlere göre, Cazibe Mahkemesi’ndeki bilgi çeşitliliği yaklaşık 1 milyondur. Sonuç olarak, 2020 yılında açılan bir istinaf başvurusunun muhtemelen ortalama üç yıl içinde karara bağlanacağını söyleyeceğiz.
Cazibe Merkezleri Mahkemesi’nde kararın bozulmasının bedeli nedir?
Adalet Bakanlığı, 2019 istatistiklerinde Cazibe Mahkemesi’nin karar bozma bedellerine yer vermemiştir. Yargıtay Cezaevi Dairelerinin bozma oranı 2 olarak açıklandı. Buna karşın hukuk daireleri !,9’luk bir fiyat ortaya koydu. Bu fiyatın ancak daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.
“Dosya Açık” ibaresi ne anlama geliyor?
Dosyanın açık olması, dosyanızın incelenmediği ve henüz bir çağrı yapılmadığı anlamına gelir. Uyap’ta, dosyanızla ilgili mahkeme heyeti bir karar verdiğinde dosya açık durumu çağrıya dönüşür. Mahkeme heyeti karar vermişse, tensip olsun ya da olmasın, dosyanın durumu kapanmış olarak ayarlanır. İcra durumunda ise dosya durumu Cazibeli olarak görüntülenir.
Ön inceleme için randevu almak ne anlama gelir?
Dosyanız sıraya alınır ve Cazibe Merkezinin değerlendirmesini bekler. Uyap’ta dosyanız ön inceleme için görev bekliyor olarak işaretlenir. Dosyasını soran kişilerin büyük çoğunluğu dosyasının ön inceleme aşamasında olduğunu görecektir. Ön incelemenin Cazibe Merkezinde ne kadar sürdüğünü sorun. Dosyanızın ön inceleme aşamasında olması, incelenmek üzere sırasını beklediği ya da ön inceleme için bir tarihin yakın olduğu anlamına gelir.
Nihai kararın verilmesi ne kadar sürer?
Gerekçeli karar, dinlemeden sonraki bir ay içinde verilmelidir. Gerekçeli karar yazılır yazılmaz olaylara tebliğ edilir. Büyü süresi boyunca yetkili büyü tedavisi kullanılmazsa, dosya genel olarak 2 ay içinde kapatılır.
Merak Cazibe Üzerinde Etkili midir?
Dava açıldıktan sonra dava sonuna kadar alacağınıza faiz işletilir. Sonrasında ise faiz tahakkuk etmeye devam edecektir.
Cazibe Nedir?
Hüccet, bölge adliye mahkemesi kararının mevzuata uygun olmaması halinde başvurulan yetkili bir yoldur. Bir istinaf başvurusu yapıldığında, istinaf başvurusu bölge adliye mahkemesinden Yargıtay’a gönderilir.
Yargıtay dosya değerlendirmesi ne kadar sürer?
Bölge adliye mahkemeleri tarafından yapılan bazı seçimlere karşı dava açabilirsiniz. Başlangıç olarak, suç bilgileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Dosya sıraya alınır ve arşivde muhafaza edilir. Bir soruşturma yaptığınızda, dosyanızın değerlendirme aşamasında olduğunu göreceksiniz. Bilgilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşması için geçen ortak süre 730’dur. Bu aşama tamamlandıktan sonra dosya muhtemelen ağır ceza dairesine gönderilecektir. Bir ağır ceza davasının Yargıtay’ın ağır ceza dairelerinde görülmesi için ortak süre 348’dir. Farklı bir ifadeyle, 2020 yılında açılan bir ağır ceza davası muhtemelen ortalama üç yıl içinde karara bağlanacaktır. Hukuk davalarında başsavcının çalışma süreci yoktur. Yargıtay hukuk dairelerinin ortak çalışma süresi 341 iş günüdür. Hukuk temyizlerinin genel olarak iki yıl sürdüğünü söyleyebiliriz.
Soruşturma ne kadar sürüyor?
Soruşturma kısmı, kanuna aykırı bir soruşturmanın başlatılması ile iddianamenin düzenlenmesi arasındaki süreyi kapsar. Soruşturmalar genel olarak 416 iş günü sürmektedir. Faillerin tespit edildiği suçlarda bu süre 157’ye düşmektedir. Farklı bir ifadeyle, 2020’de başlayan seçilmiş bir şüpheliyi içeren bir soruşturmanın genel olarak 6 ay sürmesi daha olasıdır.
Bir ağır ceza mahkemesinin ilk duruşması ne kadar sürer?
İlk kez görülen bir ağır ceza mahkemesinin ortak süresi yaklaşık 289 gündür. Şu anda açılan bir ağır ceza davasının 2020 yılında sonuçlanması ortalama 1 yıl sürecektir. Ağır ceza davalarındaki soruşturmalar iki yıl sürebilir.
Bir ağır ceza mahkemesinde başarılı olmak ne kadar sürer?
Ağır ceza mahkemeleri için ortak süre kabaca 260 gündür. 2020’de bir ağır ceza davası kabaca bir yıl sürecektir.
Bir iş mahkemesi kararı ne kadar sürebilir?
İş mahkemeleri kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları, işe iade, iş kazası tazminatı gibi davalara bakar. İş mahkemesi, uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulduğu yerdir. Bir iş mahkemesi normalde 3 ila beş duruşmada sonuçlanır. Ortalama bir iş mahkemesi davası 555 gün sürmektedir. 2020 yılında açılan bir iş davası ortalama iki yıl sürecektir. İş mahkemeleri için ortak büyü aralığı üç yıldır. İş mahkemesine yapılan bir başvurunun sonuçlanması iki yıl sürecektir. Tazminat hesaplama web sayfamız, mevcut işinizden ayrılırsanız ve ayrıldığınızda alabileceğiniz kıdem tazminatını veya keşif ücretini hesaplayacaktır.
Bir boşanma davası ne kadar sürer?
Boşanmanın çekişmeli olup olmaması, ne kadar uzun sürmesi gerektiğine karar verecektir. Anlaşmalı olmayan boşanmalar normalde tek bir dinleme ile sonuçlandırılır. Ortalama bir dinleme 3 ay sonra yapılır. Bu da anlaşmalı bir boşanmanın tebligat işlemleri hariç yaklaşık 5 ay içinde tamamlanacağı anlamına gelir. Ev mahkemelerindeki davaların ortak süresi kabaca 187 iş günüdür. Anlaşmalı boşanma davaları bu zaman dilimi içinde yalnızca birkaç gün sürebilir. Bu da 2020 yılında açılan boşanma davalarının ortalama iki yıl süreceği anlamına gelmektedir.
Bir davayı almak ne kadar sürer?
Alacak davaları, alacağın türüne göre çok sayıda mahkemede açılabilmektedir. İlk derece iş mahkemesinde açılan bir davanın ortak süresi 547 gündür. İş mahkemesinde açılan bir alacak davasının ortak süresi 2 yıldır.
Ortaklığın feshi davası ne kadar sürebilir?
Ortaklığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar ortalama 112 gün sürmektedir. Sulh hukuk mahkemelerinde görülen bir davanın ortak süresi 112 gündür.
Bir tapunun iptali ne kadar sürer?
Asliye hukuk mahkemeleri tapu iptali ile ilgili birçok davaya bakmaktadır. Asliye hukuk mahkemelerinde görülen davaların ortak süresi yaklaşık 425 gündür. Bu da 2020 yılında açılan bir tapu iptal davasının ortalama iki yıl sürebileceği anlamına gelmektedir.
Tasarrufun iptali davası ne kadar sürede sonuçlanır?
Asliye hukuk mahkemeleri sürekli olarak tasarrufun iptali davaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bir hukuk mahkemesi davasının ortak süresi 425 gündür. Bu da bir tasarrufun iptalinin 2 yıl kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Bir tazminat davası ne kadar sürer?
Zarara neyin yol açtığına bağlı olarak, tamamen farklı mahkemeler tazminat davalarına bakabilir. İlk derece hukuk mahkemesi için tipik sürenin 2 yıl olduğunu tahmin edebiliyoruz.
Anayasa mahkemesi davalarını dinlemek ne kadar sürer?
2018 yılında Anayasa Mahkemesi bir önceki yıldan devreden davaları da almıştır. 2018 yılında alınan 74.680 bilginin 35.395’i karara bağlanmıştır. Bu da Anayasa Mahkemesi’nin 2020 yılında açılan davaları ortalama iki yıl içinde karara bağlayacağı anlamına geliyor.
Bir idare mahkemesinden çağrı almak ne kadar sürer?
İdari davaların ortak süresi kabaca 201 iş günüdür. Bu durumda, 2020 yılında açılan bir idari davanın muhtemelen bir yıl içinde sonuçlanacağını tahmin edeceğiz.
Bölge İdare Mahkemesi kaç gün içinde karar verir?
2019 yılında, bölge idare mahkemelerinin tipik karar verme süresi 86 iş günü olmuştur. Bölge idare mahkemelerinin 2016 yılından bu yana faaliyette olduğunun ve iş yüklerinin her yıl katlanarak arttığının bilinmesi çok önemlidir. Bu da 2020 yılında bir idari davanın bölge idare mahkemesi tarafından muhtemelen 6 ay içinde görüleceği anlamına gelmektedir.
Bir davanın dinlenmesi ne kadar sürer?
Mahkeme sınıflarının büyüklüğü, o gün için atanan örneklerin miktarına ve türüne bağlı olarak değişir. Yetkili sistemimiz yazılı transkriptlere dayandığından, duruşmalar normalde hızlıdır. Genelde duruşmalar çeyrek saat sürer. Yoğun günlerde, dinleme saatinden 3 saat kadar sonra mahkeme salonuna kabul edilme olasılığı vardır. Dinleme için en az 3 saat ayırmanız önerilir.
Dinleme ve büyü süreleri hakkında bize soru sormak için Avukata Sor web sayfamızı kullanmalısınız.