Kripto Para Yasal Düzenleme

Kripto yetkili midir? Bu, son zamanlarda nakit piyasalarıyla ilgili hepimizin sorduğu en önemli sorudur. Kripto para birimleri hakkında: Nakit piyasasında devrim yaratacakları düşünülüyor. Kripto para birimleri yepyeni bir dönemin başlangıcı mı yoksa dolandırıcıların en yeni ekmek ve tereyağı mı? Yetkili kripto para birimleri var mı? Kripto para alım satımına izin veriliyor mu? Kripto para madenciliğine izin veriliyor mu? Şu anda, büyük ve küçük birçok alıcı bu sorgunun cevabını bilmek istiyor.

Kripto para birimleri günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Yine de bölge sakinleri bu yeni yabancı para ile nasıl davranmaları gerektiğinden emin değiller. Bu makalede, “Kripto para birimi yetkili midir?” Gibi sıkça sorulan bazı soruları yanıtlamaya çalıştık Konuyla ilgili sorularınızı bu web sayfasının arka tarafına gönderebilirsiniz.

Kripto Para Yetkili midir?

Kripto para birimleri, tıpkı emtialar ve menkul kıymetler gibi somut bir değere sahiptir. Dijital nakit olarak kategorize edilebilirler mi? Kısa bir süre öncesine kadar ülkemizde bu konuda herhangi bir düzenleme bulunmamaktaydı. 16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de “Kripto Varlıkların Fonlarda Değerlendirilemeyeceğine Dair Yönetmelik”in yayımlanmasıyla birlikte 3. maddenin 1. fıkrasında belirtilen “kripto varlık” tanımı kanunlarımıza eklenmiştir. Bu tanımda kripto para, dijital olarak üretilebilen, kaydedilebilen ve dağıtılabilen maddi olmayan bir varlık olarak özetlenmiştir. Bununla birlikte, fiat paraya karşılık gelen başka bir şekilde kategorize edilemez. Kripto para biriminin tanımı ve unsurları ilk kez yetkili aşamada ana hatlarıyla belirtilmiştir.

Ayrıca, aynı yönetmeliğin 3. Maddesinin 2. ve 3. fıkraları uyarınca, kripto varlıklarının fonlarda doğrudan veya yanlışlıkla kullanılamayacağı yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Bu varlıkların fonlarda doğrudan veya kasıtsız kullanımı için hiçbir şirket de sağlanamaz. Bu düzenleme, kripto para birimleri için yetkili bir çerçeve sağlar ve dokunulamayacak bir varlık olduğunun altını çizer. Yukarıda belirtilen düzenleme ile ayrıca, kripto para biriminin fonlara karşılık gelen herhangi bir işlemde kullanılamayacağı kabul edilmektedir.

Kripto para satın almaya ve tanıtmaya yetkili mi?

Bir ücret tekniği olarak kullanamayacağımıza göre, kripto para satın almaya ve tanıtmaya yetkili mi? Madde 4 çok fazla kafa karışıklığı yarattı. Her gün hayatta ve sosyal medyada, bu yasalar kripto para birimleri için alışveriş ve tanıtım yasağı olarak yorumlandı. Ancak durum gerçekten böyle mi? Kanunlardan böyle bir yasağın olmadığını görebiliyoruz. Maliyet Sağlayıcıları Yönetmeliği veya bu yönetmelik kapsamında kripto varlıkların alım satımıyla ilgilenen kuruluşlar için özel bir düzenleme diye bir şey yoktur.

Tüccarlar, bunun endişe için bir tetikleyici olmadığından emin olabilirler. Bu düzenleme alıcıların mağdur olmasını tetiklemeyecektir. Dijital nakit şirketlerinin ve ücret kuruluşlarının bu disipline geçişi ve aracılığı ile ilgili prosedür ve kuralları düzenleyen yetkili bir düzenlemedir. Yönetmelik dijital şirketlere yöneliktir. Kripto para alım satım platformlarına ve bu kanalları kullanan alıcılara herhangi bir kısıtlama veya yasak getirmez.

Kripto Para Yönetmeliği Olacak mı?

Kripto para birimlerinin model yeni bir fenomen olduğunu belirttik. Bu nedenle, ülkemizdeki ve farklı uluslararası yerlerdeki yetkili yasalar genellikle kesin olarak belirlenmemiştir. Birçok uluslararası yerde herhangi bir yetkili yasaya ihtiyaç duyulmuyor, ancak bazıları yenilerini geliştiriyor. Bu konu hem iç mevzuatta hem de dünya sahnesinde incelenmektedir. Bu aşamada bilgi işlevi görebilecek bir dünya yetkili çerçevesi diye bir şey yoktur.

Ülkemizde herhangi bir yetkili düzenleme yapılıp yapılamayacağını merak ediyoruz. Daha önce de bahsettiğimiz 16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Kripto Varlıkların Fonlarda Kullanılamayacağına Dair Yönetmelik” bu alanı doğrudan düzenleyen tek yetkili metindir. Bu yetkili düzenleme 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kripto para ile ilgili başka bir yetkili düzenleme var mı? Şimdilik cevap herhangi bir şey değil. Merkez Finans Kurumu Başkanı, bu konu üzerinde titizlikle çalışıldığını açıkladı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde eksiksiz bir düzenleyici çerçevenin sunulabileceğini açıkladı.

Kripto Para Madenciliği İzinli mi?

Kripto para biriminin yetkili olup olmadığı sorulduktan sonra, sorulması gereken bir sonraki soru kripto para madenciliğinin yetkili olup olmadığıdır. Kripto para madenciliği (dijital para birimleri) nedir? Tıpkı altın madenciliği gibi. Bu şu şekilde tanımlanabilir: kripto para transferleri blok zincirine eklenir. Blok zincirine işlem blokları eklenir. Bu ekleme, aşırı hesaplama enerjisi gerektiren kriptografik bulmacaların çözülmesiyle elde edilir. Bu şekilde özetlenen kripto para madenciliğinin izinli ya da yasadışı olup olmadığı sorunu henüz çözülmemiştir. Buna göre, yönetmelikle yasaklanmamış bir eylemin cezai bir suç olamayacağını söyleyebiliriz. Bunun nedeni, yapının suç ve ceza ile ilgili yasallık ilkesini sağlamasıdır. Sonuç olarak, kripto para madenciliği yönetmelik tarafından yasaklanmamıştır.

Uluslararası konumlarda kripto para birimleri nerede yetkilidir?

Kripto para birimi yetkili mi? Farklı uluslararası konumlara ve durumlarına hızlıca bir göz atalım.

Afganistan, Pakistan ve Bangladeş. Bu uluslararası yerler kripto para piyasasını yasakladı.

Hindistan, Ekvador Endonezya, Fas, Fas ve Zambiya. Kripto para birimini doğrudan yasaklamamış olsalar da, piyasanın kullanımını kısıtladılar. Bu bağlamda, normalde bankalarının veya parasal tesislerinin kripto para birimi borsalarına bağlı olmasına izin vermezler. Bunu yapmaları durumunda, onları dikkatlice denetleyeceklerdir.

Japonya, İngiltere, ABD, Kanada (Malta), Ukrayna, İsviçre, Slovenya ve Hong Kong. Bu uluslararası konumlar, kripto para piyasalarını yasallaştıran 111 uluslararası konumun bir parçasıdır. Bu uluslararası konumları motive eden iki unsur vardır: kripto para piyasasındaki yatırımlardan elde edilen gelirin vergilendirilmesi ve dolandırıcılık ve BT suçlarına karşılık gelen mağduriyet durumlarına karşı yetkili hareket.

Arjantin, Kenya, Ürdün, Kazakistan, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya. Bu uluslararası konumlar, sorun üzerinde yetkili bir yer almayan ancak diğer birçokları arasındadır. Bu uluslararası konumlar kripto para birimleri üzerinde herhangi bir tanım veya kısıtlama getirmemiştir. Bu yolda çalışmaya devam edeceklerini beyan ediyorlar. Ülkemiz de çok uzun zaman öncesine kadar bu grubun bir parçasıydı.

Türkiye’de Kripto Para Birimi Yetkili mi?

Bu sorgu, yasal düzenleme perspektifinden kontrol edilebilir. Kripto para birimleri; vergi kaçakçılığı, nakit aklama, dolandırıcılık suçu, terör finansmanı ve diğerleri. Birçok uluslararası bölge, suçlarda kripto para biriminin kullanımıyla mücadele etmek için özel yasalar çıkarmıştır. Bu, vergi kaçakçılığını içerir; nakit aklama; dolandırıcılık ve terör finansmanı. Kripto para birimlerinin her ulusal ve uluslararası alanda kullanımına ilişkin korku ve tereddütler var. Dünyanın geri kalanı gibi, bu nakit piyasalarının olayını ve ilerlemesini dikkatle takip ediyoruz. Bu nedenle kripto para piyasası için yetkili bir temel oluşturmak çok önemlidir.

Cezaevi yönetmeliği, kripto para piyasasının düzenlenmesinin ülke çapında sınırlandırılmasına izin vermiyor. Kripto para piyasası için merkezi bir otorite veya gözetim mekanizması diye bir şey yoktur. Dünyanın dört bir yanından tanımlanamayan müşteriler kripto para birimi işlemlerini kolayca gerçekleştirebilir. Suçu durdurmak ve failleri belirlemek için dünya çapında düzenleme ve işbirliği gereklidir.

Türk Kanunları halihazırda kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamamaktadır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi doğrultusunda, suç sayılmayan veya yaptırım uygulanmayan herhangi bir eylem serbesttir. Kısacası, kripto para birimine izin verilmiştir.

Yasa dışı bahis cezası hakkındaki yazımızı da öğrenebilirsiniz.