İŠgöremezlik aylıÄı koÅulları, giderek daha da aÄırlaÅan parasal koÅullar nedeniyle her zaman sorgulanmaktadır. Sonuç olarak, bir kaza geçiren veya baÅka bir nedenden dolayı engelli hale gelen kiÅilerin bir kez daha iÅ aramaları çok zahmetli hale geliyor. İŠgöremezlik maaÅı, bedensel hastalıklar veya tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle kariyerlerini sürdüremeyen personel için kullanılan emeklilik sürecidir.
İŠGöremezlik Nedir?
İŠgöremezlik, bir hastalık veya kaza sonucu bedensel bütünlüÄün yokluÄu, kısıtlılıÄı, yokluÄudur. Gerçekte, tıbbi olarak iÅ göremezlik, iÅ göremezlik ve iÅ göremezlik aynı kavramlardır. Bununla birlikte, yasal olarak bu iki kavram tamamen farklıdır. Bu ayrım, iÅ göremezlik veya iÅ göremezlik sonucu hak edilen sosyal yardımı karÅılayabilecek sigorta kapsamı koruması veya sosyal kuruluÅlardaki farklılıÄa yanıt olarak ortaya çıkar.
İŠGöremezlik Geliri için KoÅullar Nelerdir?
Sigortalı iÅçiler, kendilerini çalıÅmaktan alıkoyan saÄlık sorunları ortaya çıktıktan sonra iÅ göremezlikten emekli olma hakkına sahiptir. Bununla birlikte, iÅçinin iÅ göremezlik aylıÄına hak kazanmasını saÄlamak için sigorta kapsamındaki sakinler tarafından karÅılanması gereken belirli koÅullar vardır. İŠgöremezlik emekliliÄi için gereklilikler aÅaÄıdaki gibidir:
- ÃalıÅanın 10 yıldır sigortalı olması gerekecektir.
- İÅçinin en az 1800 gün prim ödeme gün sayısı ve iÅe giriÅ bildirgesi olması gerekmektedir.
- İÅçinin en az ` oranında gelir kaybına uÄradıÄına dair resmi rapor ile saÄlık kurulu tarafından karar verilmiÅ olması gerekecektir. Burada alınacak rapor herhangi bir devlet hastanesinden deÄil, SGK tarafından yönlendirilecek bir meslek hastalıkları hastanesinden alınmalıdır. Bunun yanı sıra, bu iÅ gücü kaybının çalıÅanın iÅe baÅladıÄı tarihten sonra olması gerekmektedir.
40 P.c İŠGöremezlik AylıÄı İçin Åartlar Nelerdir?
1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan engelliler, saÄlık kurulu raporlarının @’ın üzerinde olması ve farklı koÅulların mevcut olması halinde iÅ göremezlikten emekli olabilirler. İŠgöremezlik aylıÄı, iÅ göremezlik aylıÄından tamamen farklı olmasına raÄmen, genellikle birbirleriyle karıÅtırılmaktadır. @ iÅ göremezlik aylıÄı için gerekli Åartlar aÅaÄıdaki gibidir:
- iÅ göremezlik oranı @ ile I arasında olan sigortalılar, 18 yıllık sigorta koruması ile asgari 4.100 gün Åartını yerine getirmeleri halinde iÅ göremezlikten emekli olabilirler.
- iÌÅ göremezlik oranı P ile Y arasında olan sigortalılar, 16 yıllık sigorta kapsamı koruması ve en az 3.700 gün Åartını yerine getirmeleri durumunda iÅ göremezlik emekliliÄine hak kazanırlar.
Yeni YönetmeliÄe Göre İŠGöremezlik AylıÄı Alma KoÅulları Nelerdir?
2013 yilinda çikarilan yeniÌ yasalar malulen emekliÌliÌk koÅullarini basiÌtleÅtiÌrdiÌ ve daha fazla kiÌÅiÌniÌn malulen emekliÌliÌÄe hak kazanmasinin önünü açti. İŠgöremezlik aylıÄı talepleri Åimdiye kadar gerekli koÅulları karÅılamadıkları için reddedilenler, yeniden baÅvurma hakkına sahip oldular. Bunun yanı sıra, çoÄu kansere baÄlı olan iÅ göremezlik aylıÄı koÅulları da iyileÅtirilmiÅtir. Bu makalede açıklanan tüm koÅullar mevcut verilerdir ve model yeni yasalara göre iÅ göremezlik aylıÄı koÅullarıdır.
İŠGöremezlik Emeklilik KoÅulları Masası
1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalıÅmaya baÅlayan iÅçilerin emeklilik durumları 12 aydan 12 aya adım adım artacaktır. İŠgöremezlik aylıÄı durumunuzu, iÅe baÅladıÄınız tarihi ve iÅ göremezlik maaÅınızı iÅ göremezlik aylıÄı durum tablosundan öÄrenerek belirleyebilirsiniz.
İŠgöremezlik aylıÄı ne kadar?
Yukarıda belirtilen koÅulları saÄlamanız ve meslek hastalıkları hastanesinden alacaÄınız raporu SGK’ya ibraz etmeniz halinde iÅ göremezlik aylıÄınız baÄlanabilir. 2020 yılı itibariyle yaygın iÅ göremezlik aylıÄı 970 TL’dir. Ancak bu miktar sigortalıdan sigortalıya deÄiÅmektedir.
3600 Gün İŠGöremezlik AylıÄı İçin Gerekli KoÅullar Nelerdir?
iÌÅ göremezlik oranı ’den fazla olan ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce iÅe girmiÅ olan sigortalılar, 15 yıl ve 3600 gün prim süresini doldurmaları halinde iÅ göremezlik emekliliÄi Åartlarını yerine getirmiÅ sayılırlar.
1800 Gün Emeklilik Åartları Nelerdir?
1800 gün primi olan bir çalıÅan, en az 10 yıl çalıÅmıŠolması ve iÅ göremezlik oranının `’ın üzerinde olması halinde emekli olabilir. Yasalara göre, çalıÅanın en az 1800 gün prim ödemesi gerekmesine raÄmen, engelli kiÅi baÅka bir kiÅinin sürekli bakımına ihtiyaç duyuyorsa, 1800 gün prim ödeme yükümlülüÄü olmaksızın iÅ göremezlik aylıÄı alabilecektir.
Devlet memurları için iÅ göremezlik aylıÄı koÅulları nelerdir?
Devlet memurlarının görevlerinin baÅında geçirdikleri bir kaza sonucu sakat kalmaları ve görevlerini yapamayacak derecede çalıÅma güçlerini kaybetmeleri durumunda, sorumluluk iÅ göremezlik durumu ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda olanlara iÅ göremezlik aylıÄı baÄlanır. Prim durumları yukarıda özetlediÄimiz personel ile aynıdır.
İŠGöremezlik Karı Nedir
Tuhaf iÅ göremezlik, herhangi bir yasal sorumluluk iÅ göremezliÄi olmadıÄında ortaya çıkan bir iÅ göremezlik türüdür. Bu baÄlamda verilen emekli aylıÄına garip iÅ göremezlik aylıÄı denir. Garip iÅ göremezlik aylıÄı, en az 10 yıllık kesin hizmeti olan iÅçilere, öncelikle kesin ve nominal hizmet aralıklarının toplamına ve iÅ göremezlik nedeniyle yasal sorumluluktan çıkarıldıkları tarihteki kesintiye dayalı maaÅ veya ücret miktarına göre verilir.
İŠGöremezlik Karına Nasıl Karar Verilir?
İŠkazası geçiren bir iÅçinin izlemesi gereken iki farklı yol vardır. Bunlardan ilki, dava açmadan önce atılması gereken lisanslı adımlardır. Parça baÅı iÅ kazası geçiren iÅçi, lisanslı SGK iÅ kazası servisine baÅvurarak kazanın parça baÅı iÅ kazası olduÄunu, bu kaza sonucu gelir kaybına uÄradıÄını ve son olarak da kaza sonucu gelir kaybının hızının tespit edilmesini talep etmelidir.
BaÅvuru üzerine SGK tarafından bir alt komisyon kurulur ve bu komisyon öncelikle kazanın parçalı kaza olup olmadıÄını tespit eder. Kazanın parçalı kaza olduÄu kabul edilse dahi iÅçi en yakın saÄlık kuruluÅuna sevk edilerek saÄlık kurulu raporu alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan sevk üzerine iÅçi, saÄlık kurulu muayenelerinde zorluk çıkarma yetkisine sahip birçok hastaneden birinden saÄlık kurulu raporu alır. İÅçinin dosyası SGK tarafından en yakın SGK Bölge SaÄlık Kurulu’na gönderilir. Kaza sonrasında iÅçinin gelir yetersizliÄi ücreti bu Åekilde belirlenir.
İrade nedeniyle alınan karar öncelikle ilgili kiÅiye bildirilir. Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge SaÄlık Kurulu veya itiraz halinde Sosyal Sigorta Kapsamı Koruma Yüksek SaÄlık Kurulu, iÅçinin kaza sonucu sürekli iÅ göremezlik oranının veya daha fazla olduÄunu tespit ederse, iÅçiye sürekli iÅ göremezlik aylıÄı baÄlanabilir. Lisanslı saÄlık kurulu, baÅvuru sahibinin gelir kaybına uÄramadıÄını tespit ederse, iÅçi bu karara itiraz edebilir. Ãekim zararlıysa, iÅçi SGK’ya ve iÅverene karÅı iÅ göremezliÄinin iradesi için dava açmalıdır.
İŠGöremezlik Raporu Nereden Alınır?
İŠgöremezlik muayeneleri, SaÄlık BakanlıÄı’na baÄlı eÄitim ve araÅtırma hastaneleri, devlet üniversitelerine baÄlı hastaneler ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne baÄlı eÄitim ve araÅtırma hastaneleri tarafından yapılmaktadır. Sigortalının ikamet ettiÄi ilde bu hastanelere genellikle ulaÅılamıyorsa, SaÄlık BakanlıÄı tarafından ruhsatlandırılmıŠdevlet hastaneleri, herhangi bir üniversite hastanesi veya devlet hastanesi, belgelenmesi koÅuluyla iÅ göremezlik raporunu sorun edebilir. Bunun yanı sıra, eÄer hasta yoÄun bakımda tedavi görüyorsa ve baÅka bir hastaneye geçmesi hasta için hayati tehlike oluÅturacaksa, hastanın yattıÄı hastane de ruhsatlı olabilir.
SaÄlık Kurulu Raporu için Süreç AralıÄı Nedir?
Mevzuat uyarınca, çalıÅan, saÄlık kurulu seçiminin kendisine bildirilmesinden itibaren 6 ay içinde Sosyal Sigorta Kapsamı Koruma için Büyük SaÄlık Kuruluna baÅvurma hakkına sahiptir.
Yüksek SaÄlık Åurası’nın kararı SGK için baÄlayıcı mıdır?
İÅçinin itirazı üzerine Sosyal Sigorta Yüksek SaÄlık Kurulu tarafından yapılan alternatiflerin Sosyal Güvenlik Kurumunu baÄlayacaÄı düzenlenmiÅtir.
İŠGöremezlik Ãdemesi Artacaksa Ne Yapmalıyım?
İŠgöremezlik ödeneÄindeki artıŠyeni bir olgu olarak kabul edilmektedir. İŠgöremezlik ödeneÄindeki bu artıŠiçin SGK’ya yeni bir baÅvuruda bulunulabilir ya da yeni bir dava açılabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 12.03.2008 tarih ve 2008/245 E. sayılı kararında “iÅ göremezlik ödeneÄindeki her artıŠyeni bir olgu oluÅturur” diyerek bu duruma iÅaret etmiÅtir.