Son zamanlarda sosyal medya suçları önemli ölçüde arttı. Bu yazımızda, sosyal medya suçları hakkında en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalıştık. Konuyla ilgili makalemiz, bir sosyal medya suçu olan hakaretle ilgili ayrıntıları içermektedir. Şüphesiz en yaygın olanlardan biridir.
Sosyal medyada küfür etmenin cezası nedir?
Hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Hakaret uçunun cezası, hakaretin haksız bir fiile karşılık olarak işlenmesi halinde üçte bire kadar indirilir ve hatta ortadan kaldırılır. Örneğin, sizi WhatsApp’tan tanıdığını ve kişisel fotoğraflarınıza sahip olduğunu söyleyerek sizden para kazanmaya çalışan birine bu platformda hakaret içeren mesajlar yazmanız durumunda. Hakarete benzer suçlar karşılıklı olarak işlenirse, ceza üçte bir oranında azaltılır ve hatta ortadan kaldırılır.
Hakaretler ruhani paylaşımlarımın altına yapılmıştı. İnancıma karşı affedilmez küfürler ve hakaretler gördüm. Ne yapabilirim ki?
Hakaret suçu, bir inanca veya ait olduğu inanç tarafından kutsal sayılan bir varlığa hakareti içermemektedir. Türk Ceza Kanunu bunu 216. maddesinde düzenlemiştir.
Halkın bir kısmını sosyal sınıf, ırk veya manevi ayrım gözeterek kin, düşmanlık veya önyargıya alenen tahrik eden kişi, devletin güvenliği için açık bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, 12 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Halkın bir kısmını sosyal sınıf, ırk, inanç, mezhep, cinsiyet veya bölgesel farklılıklar nedeniyle alenen aşağılayan kişiler muhtemelen 6 aydan en az 12 aya kadar hapis cezasına çarptırılacaktır.
Halkın bir kısmının manevi değerlerine hakaret eden bir kişi, eylemin kamu barışını bozmaya eğilimli olması halinde muhtemelen altı aydan en az bir 12 aya kadar hapis cezasına çarptırılacaktır.
Uygun bir şikayette bulunmak için, mesajın hakaret ve küfür içerdiğini göstermelisiniz. Bu, mesajın Instagram, Fb veya Twitter aracılığıyla gönderildiğini kanıtlayarak tamamlanabilir. Saldırgan mesajı içeren ekran resmini yazdırmak ve kaydetmek çok önemlidir. Siber suçlar konusunda uzmanlaşmış savcılar bu vakaları inceleyecektir.
Birisi benim iznim olmadan Twitter, Instagram ve Fb gibi web sitelerinde kişisel fotoğraflarımı yayınladı. Birisi fotoğraflarımı iznim olmadan Twitter, Instagram ve Fb gibi web sitelerinde yayınlarsa ne yapmalıyım?
Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesi uyarınca, paylaşılan görüntülerin kişilerin özel hayatına ilişkin olması halinde, gizliliği ihlal eden kişi bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ses ve görüntülerin kayda alınması suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza 1 kat artırılır.
YouTube geri bildirim bölümünde hakaret ve küfür içeren geri bildirimde bulunan kişinin 18 yaşından küçük olduğunu fark ettim. Ne yapabilirim?
Gençlerin suç işleme kabiliyetleri yaşlarına göre üç takıma ayrılmıştır.
- On İki Yaşın Altındaki Gençler için Suç Ehliyeti: Bu yaşın altındaki gençler suç işleme görev ve ehliyetinden yoksundur. Bu gençler, kusur ehliyetine sahip olmadıkları için ağır ceza davası açamazlar.
- On İki ile On Beş Yaş Arasındaki Gençler için Suç Ehliyeti: On iki ile on beş yaş arasında olup, eylemlerinin yasal anlam ve cezalarını anlayamayan veya alışkanlıklarını yönetme kabiliyeti yeterince gelişmemiş olan gençlerin cezai sorumluluğu olmayacaktır.
Ağır suç yükümlülüğü ayrıca, 12 ila 15 yaşları arasında, düzenlemenin ne anlama geldiğini ve bir eylemin sonuçlarını bilecek kadar olgun olan veya alışkanlıklarını yönetebilen gençleri de kapsar. Bu genç, sonuçları bilecek kadar olgunsa bir yetişkin gibi cezalandırılmaz. Suç işleme kapasitesine sahip çocuklar için azaltılmış cezalar vardır. Bu cezaların ayrıntıları TCK’nın 31/2 maddesinde yer alacaktır.
- 15-18 yaş arasındaki gençlerin suç işleme ehliyeti tamdır, ancak yaşlarının küçük olması nedeniyle bazı cezalar hafifletilmiştir. Bunlar TCK’nın 31/3 maddesinde ayrıntılı olarak tanımlanmıştır.
Gördüğünüz gibi, size karşı yasalara karşı gelen çocuğun yaşına karar verebiliyorsanız, haklarınızı yetkili sınırlar içinde söyleme özgürlüğüne sahipsiniz.
Hakaret ettim, küfrettim ve hakaret ettiğim kişiyi tespit etmedim. Yine de yasalara karşı suç işlemiş olur muyum?
Türk Ceza Kanunu’nun 126. Maddesi “Açıkça belirtilmese veya üstü kapalı geçiştirilse dahi, hakarete uğrayanın şahsına yönelik olduğu anlaşılan bir durum varsa, unvan ve hakaretin her ikisi de haklı sayılır” demektedir Bu davada, müşteriler Twitter’da siyasetçilere ağır hakaretlerde bulundukları için tazminat davaları açılmış ve hatta hapse gönderilmişlerdir.